Καφενείον "Το δικύλινδρο" (Bar)

Nikephoros

Member
Reaction score
15.413
Πόντοι
1.287
Περιοχή
Αθήνα
Θα ήθελα να ήξερα, στους γονείς του παιδιού που έκανε τη θητεία του και έχασε τη ζωή του, μαζί με τον αξιωματικό του, επειδή η 88άχρονη παραβίασε το κόκκινο, τι θα μπορούσε κάποιος να πει???? Εεεεε????!!! Πόσο ακόμα θα ανεχόμαστε αυτό το αίσχος στους Ελληνικούς δρόμους? Μίσος, αμορφωσιά, έλλειψη παιδείας, μίζα, ανοησία, ακόμα και από υπερήλικες??? Οι τελευταίοι επίσης που νομίζουν ότι θα ζούνε μέχρι τα 200 και φέρονται με τον αισχρότερο τρόπο, αντί να είναι το παράδειγμα???

https://www.enikos.gr/society/rafina-dyo-nekroi-apo-to-frikto-trochaio-sti-leoforo-marathonos-88chroni-paraviase-kokkino-kai-emvolise-dyo-ich/2000576/

ami8_gs_ds_bx

Member
Reaction score
4.867
Πόντοι
827
Speechless
Έχω πραγματικά βαρεθεί να συζητάμε τα αυτονόητα. Έχω βαρεθεί να τα χώνουμε οπουδήποτε αλλού εκτός από τον εαυτό μας. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ευφυΐα να καταλάβεις ότι τα αντανακλαστικά σου, η αντίληψη σου, οι δυνάμεις σου, η πνευματική σου κατάσταση είναι διαφορετική στα 18, στα 28 στα ... 88.
Εγώ εδώ και πολλά χρόνια έχω πάψει να πίνω αλκοόλ όταν βγαίνω και οδηγώ γιατί έχω καταλάβει ότι δεν το αντέχω. Τέλος. Μπύρα χωρίς αλκοόλ και Άγιος ο Θεός.
Και μετανιώνω που πιο μικρός έπινα δύο μπύρες και μετά οδηγούσα, χωρίς ποτέ να έχω δημιουργήσει θέμα, αλλά σκέφτομαι τώρα πόσο μ@λ@κ@ς ήμουν τότε

dap

Member
Reaction score
1.496
Πόντοι
407
Μεγάλη ευθύνη έχουν τα παιδιά της γιαγιάς, αν υπάρχουν. Έπρεπε να της πάρουν το τιμόνι. Σε ανάλογη περίπτωση πριν 20 χρόνια με τον πατέρα μου και σε πολύ μικρότερη ηλικία από την γιαγιά, όταν πέρασε με κόκκινο και κόντεψε να χτυπήσει κάποιον επιμένοντας πως όλα είναι καλά και απλά δεν τον είδε, μάλωνα μαζί του επί ένα μήνα και τελικά πείσθηκε να το παρατήσει. Ξέρω είναι σκληρό και θα είναι και για μένα όταν έρθει η ώρα, αλλά ο χρόνος είναι αμείλικτος.

Flaminio Bertoni

Super Moderator
Reaction score
20.293
Πόντοι
1.287
Περιοχή
Italy Milan
Συμφωνώ μαζί σας, αλλά δείτε λίγο τα στατιστικά ,τα περισσότερα θανατηφόρα τα προκαλούν νέοι που τρέχουν δίχως αύριο...με κωλοφτιαγμενα αυτοκίνητα νομίζοντας ότι είναι σε πίστα του Monaco,
Σα να παίζουν playstation... κρίμα πάντως για τα νεαρά παιδιά δε φταίγανε σε τπτ!

Last edited:

minas

Member
Reaction score
3.038
Πόντοι
747
To θεμα με τους ηλικιωμενους και την οδηγηση,ειναι κατι που με εχει προβληματισει πολλακις.Οπου και να διαβαζω,υπαρχουν σχολια του τυπου''ποιος αφηνει τους %$#$γερους να οδηγουν''.Ναι μεν,αλλα..θα σας εκφρασω την αποψη μου,μεσα απο καποια γεγονοτα...

-Μεχρι πριν καποια χρονια ειχαμε εναν-πολυ-ηλικωμενο γειτονα,ανω των 90,ο οποιος ηταν συνταξιουχος αυτοκινητιστης.Προφανως ειχε σταματησει χρονια να οδηγει.Ωστοσο καθε μερα πηγαινε στο-ακινητοποιημενο πια-αυτοκινητο του,καθοταν στη θεση του οδηγου,κρατουσε το τιμονι,και ρεμβαζε..
Ωσπου μια μερα,πηγαινοντας στο αυτοκινητο,σκονταψε στο πεζοδρομιο,επεσε κι εσπασε το ποδι του.Απο το σημειο τον παρελαβε ασθενοφορο,και 2 μερες μετα.πεθανε..
Φυσικα δεν λεω οτι επρεπε να οδηγει,Ωστοσο,το αυτοκινητο και η οδηγηση πολλες φορες ειναι σημαντικο κεφαλαιο για πολλους ανθρωπους.Και οχι τοσο απο χρηστικης αποψεως,οσο απο ψυχολογικης.Δηλαδη ενας ηλικιωμενος που χανει την ικανοτητα και τη δυνατοτητα της οδηγησης,πολυ πιθανον να αισθανεται απλα,ενα βημα πιο κοντα στο τελος.Και νομιζω οτι εμεις οι αυτοκινητοφιλοι μπορουμε να κατανοησουμε ακομα καλυτερα αυτο το συναισθημα.

-Κατα καιρους παω στο παζαρι,μπας και βρω κανενα ανταλλακτικο για το αμαξι μου.Εκει λοιπον,πετυχαινω συχνα,προσωπικα αντικειμενα ανθρωπων που φαινεται οτι εχουν φυγει προσφατα απο τη ζωη.Μιλαμε για πολυ προσωπικα αντικειμενα,οπως απολυτηρια στρατου,βιβλιαρια,στεφανα γαμου,και κυριως φωτογραφιες.:(
Αδυνατω να πιστεψω οτι ολοι αυτοι οι εκλιποντες,ηταν απολυτως ακληροι.Το πιθανοτερο ειναι πως ειχαν κοντινους ανθρωπους,οι οποιοι δεν ενδιαφερθηκαν να διαφυλαξουν τη μνημη τους.Και πιθανοτατα δεν ενδιαφερθηκαν για εκεινους ουτε οσο ηταν εν ζωη.Εχω παρομοια εμπειρια απο κοντινους συγγενεις,και γενικα απο αρκετο κοσμο.

Εαν λοιπον συνδυασουμε τις δυο παραπανω παραγραφους,μαλλον καταληγουμε οτι πολλοι ηλικιωμενοι σημερα ζουν ουσιαστικα μονοι,και απλα δρουν και κινουνται οπως αυτοι κρινουν σωστο.Αν δε,λαβουμε υποψιν οτι πολλοι ανθρωποι αυτης της γενιας πηραν διπλωμα σε μεγαλη ηλικια,και κατ ουσιαν ποτε δεν ηταν και οι ιδανικοτεροι οδηγοι,τα πραγματα γινονται ακομα χειροτερα.Γενικοτερα,νομιζω περισσοτερο χρειαζεται κατανοηση και ουσιαστικη ενασχοληση με τετοιους ανθρωπους,παρα απαγορευσεις..

dap

Member
Reaction score
1.496
Πόντοι
407
Αγαπητέ minas, συμφωνώ ότι η τρίτη ηλικία έχει ανάγκη περισσότερης στοργής και ότι οι νεότεροι άνθρωποι σήμερα κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτό, αλλά όταν στην μια μεριά της ζυγαριάς μπαίνει η σοβαρή πιθανότητα απώλειας μιας ανθρώπινης ζωής, δεν υπάρχει ισοδύναμο από την άλλη μεριά της ζυγαριάς. Απλά και ξεκάθαρα μετά από κάποια ηλικία πρέπει να πάψουν να οδηγούν.

nikos_xm

Member
Reaction score
710
Πόντοι
507
Καλύτερος έλεγχος από τους γιατρούς όταν γίνονται οι ανανεώσεις στα διπλώματα. Ο όποιος περιορισμός θα πρέπει να μπορεί να δικαιολογηθεί με στοιχεία αντικειμενικά, γενικά στους περιορισμούς πρέπει να είμαστε προσεκτικοί κάθε φορά που ένα ατομικό δικαίωμα το περιορίζουμε . Για παράδειγμα εγώ μπορώ να πω να μην οδηγούν οι μεσήλικες παχύσαρκοι καπνιστές επειδή έχουν μεγάλη πιθανότητα να πάθουν έμφραγμα, ο άλλος θα πει οι μικροί πίνουν και τρέχουν γιατί να μην τους περιορίσουμε και να μην οδηγούν το βράδυ που γυρνάνε από τη διασκέδαση. Λογικό θα είναι ένα όριο πολύ υψηλό πχ πάνω από 90 χρονών κανείς δεν οδηγεί.
Και στις πισίνες πνίγονται τόσα παιδιά ας πούμε με αυτή τη λογική ότι απαγορεύουμε τις πισίνες, για να μην πω για ποδήλατα και πατίνια τι γίνεται κάθε μέρα.

Giorgos_81

Member
Reaction score
4.939
Πόντοι
747
...πριν κάποια χρόνια, κατάλαβα ότι η μητέρα μου, λόγω ισχύου, αδυνατούσε να αντιδράσει σωστά στο τιμόνι. Της πρότεινα να σταματήσει , και ..........συμφώνησε.

Γυρίζω από την δουλεια, και το αυτοκίνητο, ......έλειπε.
-Μα έπρεπε να πάω, δεν μπορούσα να μην.
-Μα, δεν συμφωνήσαμε ?
-Ναι, αλλα με την δυσκολία που έχω με το πόδι, είναι το αναπηρικό μου καροτσάκι.
Σημειώνω ότι η μάνα μου, Ελληνίδα του εξωτερικού, οδηγούσε από τα 16, και είχε ιδιόκτητα αυτοκίνητα, από τζίπ μέχρι μερτσέντες. Και συνθήκες από χιονοθυελλες μέχρι ...........ότι νάναι.
Το βάζω στο γραράζ, και κλειδαριά - μπαστούνι στο τιμόνι.
Φεύγω ταξίδι 15 ημερών επαγγελματικό, γυρίζω απρόοπτα λόγω αλλαγής προγράμματος, και το αυτοκίνητο, δεν ήταν στο γκαράζ.
Ειχε φωνάξει κλειδαρά, του είπε ότι έχασε το κλειδί, και της το άνοιξε.
Το ξανάβαλα μέσα, αφαίρεσα καλώδια υψηλής και τις ασφάλειες της μίζας, και ............τέλος. Το αποδέχτηκε.
Αλλά , καθόταν στο μπαλκόνι, και με μάλωνε
-Φυλακή με έχεις.
Η στέρηση της ελευθερίας, είναι σκληρή. Αλλά και η αφαίρεση άλλης ζωής, ή τραυματισμός, είναι τατουάζ ψυχής, και μένει εκεί ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ.
Και έτσι την έπεισα.
-Θα αντέξεις να προκαλέσεις ζημιά σε κάποια άλλη οικογένεια ? Πως θα ζήσεις με τις τύψεις ?

Εφυγε στα 96, από καρδιά, με πλήρη διαύγεια μέχρι την τελευτάια ώρα, απόφοιτη 2 πανεπιστημίων, με 4 επίσημες γλώσσες με πτυχία, και πλέον των 40 ετών ως στέλεχος του ΟΗΕ. Και μας έκανε ανθρώπους. Με ευαισθησία και ανθρωπισμό. RIP.

Και ο Ελληνας σύζυγος της Ελισάβετ, στα 98 τράκαρε το Range Rover.

Και εδώ στην περιοχή μου, οι ηλικιωμένοι που οδηγούν, είναι πάααααααααρα πολλοί. Και είναι και άνθρωποι, που πήραν και το πρώτο τους αυτοκίνητο με το εφ' 'απαξ και έμαθαν να οδηγούν στα 50-55-60.

Γλυστράνε τα λάδια στο υπουργείο. Κϋκλωμα. Δεν ξεπερνιέται. Οι μισοί δεν βλέπουν, δεν ακούνε, δεν έχουν κινητικότητα. Τους βλέπω στο φαρμακείο, , παρκάρουν, και κάνουν 10 λεπτά να βγούνε από μέσα.

maxtsif

Member
Reaction score
4.619
Πόντοι
777
Περιοχή
Θεσσαλονίκη
Αυτό το θέμα έχω και εγώ τελευταία με τον πατερα μου. Θέλει να οδηγήσει, ενω δε μπορεί να περπατήσει καλά-καλά. Και με ληγμένο δίπλωμα. Του πήρα τα κλειδιά και δεν μου μλάει...

Stargazer

Member
Reaction score
2.200
Πόντοι
557
Περιοχή
Καλαμαριά
Ο δικός μου ο πατέρας πάλι είπε ότι μόλις εχει δικαιολογία θα πάψει να οδηγεί γιατί η μητέρα μου τον έχει για σοφέρ και delivery

Giorgos_81

Member
Reaction score
4.939
Πόντοι
747
...α. Ειχα αναλάβει εγώ να κάνω τον οδηγό, και να την πηγαινω ΟΠΟΥ ήθελε για να μην στερηθεί την έξοδο, μια και ήταν εξαιρετικά κοινωνική. Οταν έλειπα, ειχα συγκεκριμένο ταξιτζή, που είτε με το κίτρινο, είτε με το ΙΧ του, την πηγαινοέφερνε όπου έπρεπε, και τον πλήρωνα στην επιστροφή μου. Επίσης, το καλοκαίρι, στο εξοχικό, το μπάνιο, η βόλτα και τα ψώνια, ήταν από γυναίκα που ήταν ΠΑΝΤΑ παρούσα, μια και στην εξοχή, είχε πεύκα, και φοβόμουν σε περίπτωση φωτιάς ότι δεν θα μπορούσε να απομακρυνθεί εγκαίρως. Προ Ματιού, που ούτε 112 ούτε σωστή πρόληψη υπήρχε. Να λάβετε υπ' όψιν ότι η έλλειψη ελεύθερης κυκλοφορίας, επιφέρει ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, ειδικά σε ανθρώπους με πλήρη διαύγεια, και η κατάθλιψη φέρνει ντόμινο αρνητικών συνεπειών.

...β. Το θέμα της ελλειψης κινητικότητας, πχ ανθρωποι με μπαστούνι, Πι, κλπ, αν έχουν διαύγεια, όραση - ακοή - αντίληψη , κλπ, μπορούμε να τους βοηθήσουμε.

Αγοράζουμε ένα αυτόματο, τοποθετεούμε ένα χειριστήριο μοχλό, προς τον οδηγό ----> γκάζι, προς τα πετάλια ----> φρένο, και ο χειρισμός γίνεται με τα χέρια. Οπότε , η αδυναμία χειρισμού λόγω ανεπαρκών κάτω άκρων, ξεπερνιέται.

Και υπάρχουν πλέον και μικρά αυτόματα, χαμηλών κυβικων, και εξετάζουμε την προοπτική χρήσης, πχ πόσα χρόνια θα ισχύσει αυτό, πχ δεν το κάνουμε για ενα - δύο χρόνια μόνον.

Ειχαμε μετασκευάσει έτσι αυτοκίνητο για φίλο, που από ατύχημα έμεινε με παράλυση κάτω άκρων.

Οι μετατροπές, γίνονται από ειδικούς, και έχουν πιστοποίηση υπουργείου.

Σημ. Και εγώ, όταν μπορώ, αποφεύγω την οδήγηση, ειδικά μακρυνές διαδρομές, χρεώνοντας τα παιδιά. Φυσικά, κάνω και τα σκέλη μου ( αεροπορικός όρος ), ένα Λιτόχωρο για τον φαντάρο, μία Πρέβεζα για την εγγονή, Ζούμπερι για μπάνιο της κΕρίας, :lol: αλλά πλέον το αποφεύγω αν μπορώ, και αναλογιζόμενος ότι με το 2CV, ξεκίναγα στις 05.00, πήγαινα Κελλάρια, Παρνασσού στις 08.30, σκί μέχρι τις 16.00 που μας έδιωχναν, φαγητό, και πίσω μέχρι τις 22.00. Και τώρα, με 1500-1800 κυβικά, κλιματισμούς, υδραυλικά, ιπποδυνάμεις - ροπές, κλπ, όλα πούπουλα και αθόρυβα , λες
-Ρε, πως πήγαινα τότε ? :dance:

ami8_gs_ds_bx

Member
Reaction score
4.867
Πόντοι
827
Εγώ προσπαθώ με κάθε ευκαιρία να αποφεύγω την χρήση αυτοκινήτου για μικρές αποστάσεις. Προτιμώ με τα πόδια ή ποδήλατο. Η κίνηση με αυτοκίνητο πχ στο Μαρούσι έχει αρχίσει και με κουράζει ψυχικά

minas

Member
Reaction score
3.038
Πόντοι
747
Εγώ προσπαθώ με κάθε ευκαιρία να αποφεύγω την χρήση αυτοκινήτου για μικρές αποστάσεις. Προτιμώ με τα πόδια ή ποδήλατο. Η κίνηση με αυτοκίνητο πχ στο Μαρούσι έχει αρχίσει και με κουράζει ψυχικά
Ki εγω το ιδιο,συν τοις αλλοις επειδη ετσι και τολμησω να το κουνησω,μετα χαθηκα...δεν προκειται να ξαναβρω να παρκαρω..:hypno:

Παντως δεν θυμαμαι αν το εχω ξαναγραψει,αλλα πιστευω οτι εαν τα σημερινα αμαξια ειχαν τις ιδιες ανεσεις με αυτα της δεκαετιας 70 πχ,παρα πολλοι απλα δεν θα οδηγουσαν.Πιθανοτατα δε,να ειναι ακριβως οι ιδιοι εκεινοι οδηγοι που κανουν την οδηγηση αβιωτη στους υπολοιπους,και τους κανουν να αναρωτιουνται πως αντεχαν παλια και τωρα οχι.hmmm

minas

Member
Reaction score
3.038
Πόντοι
747
Και με αφορμη τις προηγουμενες συζητησεις(και το ληγω εδω)....

ami8_gs_ds_bx

Member
Reaction score
4.867
Πόντοι
827
Ki εγω το ιδιο,συν τοις αλλοις επειδη ετσι και τολμησω να το κουνησω,μετα χαθηκα...δεν προκειται να ξαναβρω να παρκαρω..:hypno:

Παντως δεν θυμαμαι αν το εχω ξαναγραψει,αλλα πιστευω οτι εαν τα σημερινα αμαξια ειχαν τις ιδιες ανεσεις με αυτα της δεκαετιας 70 πχ,παρα πολλοι απλα δεν θα οδηγουσαν.Πιθανοτατα δε,να ειναι ακριβως οι ιδιοι εκεινοι οδηγοι που κανουν την οδηγηση αβιωτη στους υπολοιπους,και τους κανουν να αναρωτιουνται πως αντεχαν παλια και τωρα οχι.hmmm
Η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρχαν τότε και τόσα αυτοκίνητα. Την δεκαετία του 70 θα έβρισκες να παρκάρεις κάτω από το σπίτι σου :lol:

ami8_gs_ds_bx

Member
Reaction score
4.867
Πόντοι
827
Και με αφορμη τις προηγουμενες συζητησεις(και το ληγω εδω)....
Πάει στο μουσείο της Peugeot το αυτοκίνητο και η ιδιοκτήτρια

Giorgos_81

Member
Reaction score
4.939
Πόντοι
747
...και εγώ, ποδαράτο, ποδήλατο, metro, αν και έχω γκαράζ, οπότε το θέμα αυτό, δεν με απασχολεί.

Παλαιότερα, ήταν ένα όχημα ανα οικογένεια, ( περιμπέναμε να γυρίσει ο μπαμπάς, να πάρουμε το αυτοκίνητο ), μετά δύο, πήρε και η μαμά να κάνει το baby - taxi, μετά τρία , και ίσως ...........παραπάνω. Εμείς πχ πλέον 5. Συν το 2CV. Για 4 άτομα. :dash:

Αυτοί όλοι κατα μέσο όρο, κινούνται, εργασία, παιδιά σχολείο - φροντιστήριο - γλώσσες - αθλήματα - κλπ, οι 18+ βόλτα καφέ, βάλε κομμωτήρια, φούρνους κλπ, ΟΛΑ με τις κούρσες.

Εμείς παέναμεν ποδαράτο σε όλα, Αλλά, η ανάπτυξη και ο Ελληνικός τρόπος ζωής, σε αναγκάζει σε συνεχείς μετακινήσεις. πχ τα κάτω των 18, στα ξένα, πάνε σχολείο και τέλος. Δεν έχουν φροντιστήρια - γλώσσες - που σημαίνουν δρομολόγια - καύσιμα - συνάλλαγμα για ανταλλακτικά - χαμένες ώρες, μόλυνση. Τα κάνουν ΟΛΑ στο σχολείο, και τελειώνοντας, μιλάνε και 2 γλώσσες αν όχι τρείς, και πάνε και πανεπιστήμιο. Η εκπαίδευση στην Ελλάδα πάσχει σαν μοντέλο, και θέλει ξήλωμα και ανασχεδιασμό. Καταστρέφει την κοινωνία.

Η δε συγκεντρωση τεράστιων μαζών σε μικρό γεωγραφικό χώρο, και ο άναρχος τρόπος / απαιτήσεις οδηγούν σε αυτές τις καταστάσεις.

Βάλε και τα μονόροφα - διώροφα που έγιναν πολυκατοικιες, τα μποστανια στα Μελίσσια φαραωνικές κατασκευές, κλπ, τι να περιμένουνε ?

Το ότι ακόμα υπάρχει ρεύμα ( μολύνοντας ) και νερό ( πόσιμο ) για όλους, πραγματικά με εκπλήσσει.

Top Bottom